Yaz Meyveleri

Meyveler vücut için gerekli karbonhidrat, vitamin ve mineralleri içeren önemli bir besin grubudur. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte meyve çeşitliliği artmaktadır. Çeşitliliğin artması ile beraber yaz aylarında bizleri bir çok lezzetli meyve karşılamaktadır. Her meyvenin içerdiği vitamin ve mineral çeşidi, miktarı ve vücuda yararı farklıdır. Bu yazımızda yaz meyveleri nelerdir sorusuna cevap arayacak, yaz meyvelerinin faydaları ve özelliklerinden bahsedeceğiz

  • 1 Meyvelerin Diyetteki Önemi
    • 1.1 Yaz Meyveleri Listesi
      • 1.1.1  Yaz Meyvelerinin Faydaları ve içeriği
  • 2 Diyetisyen Önerisi

Meyvelerin Diyetteki Önemi

Günlük tükettiğimiz besinler arasında yer alan meyveler mineral, vitamin ve antioksidan bakımından zengin besin grubudur. Antioksidanlar vücudumuzu oksidatif strese karşı korumaktadırlar. Meyvelerin diyetteki diğer bir önemi ise içerdiği yüksek posa sayesinde barsak faaliyetlerine yardımcı olmaktadırlar. Özellikle yaz meyveleri içerdiği antioksidan bakımından kansere ve birçok kronik hastalığa karşı bir kalkan olmaktadır.

Yazın neden meyve tüketmeliyiz?

Yaz aylarında tüketilen meyveler vücudu kanser, kalp hastalıkları, sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarına karşı korurlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Ara öğünlerde tüketilerek kan şekerinin düzenlenmesine yarımcı olurlar. Fakat içerdiği karbonhidrat ve şeker miktarı yüzünden meyve tüketiminde de aşırıya kaçılmamalı ve porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.

Artan sıcaklar nedeniyle tüketilen besinlerin tat ve kokularına olan tahammülün azalması nedeniyle yaz dönemlerinde genellikle daha hafif yiyecekler tercih edilmektedir. Meyveler de ferahlatan tat ve kokuları ile yaz aylarının vazgeçilmezleri arasına girmektedir. Ayrıca içerisinde yüksek oranda su bulunması nedeniyle su ihtiyacımızı karşılamada bizlere destek olmaktadır. Bu bağlam yaz meyveleri diyette önemli bir yere sahiptir.

yaz meyveleri nelerdir listesi

 Yaz meyveleri Nelerdir?

Meyveler içerdikleri vitaminler ve mineraller bakımından farklıdır. Fakat meyveler genellikle C ve A vitamini bakımından zenginlerdir. Bazı meyveler içerdikleri antioksidan bileşenler sayesinde vücuttaki zararlı bileşenleri uzaklaştırarak Vücudu kanserden, kalp, sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarına karşı korumaktadırlar. Peki yaz meyveleri nelerdir hep beraber inceleyelim.

Yaz Meyveleri Listesi

Yaz meyveleri listesi bir hayli kabarık. Bunun sebebi ise güneş ışınlarının yaz aylarında daha fazla düşmesi ve meyvelerin olgunlaşmasına yardımcı olmasıdır. Güneş ışınları ile beraber daha çabuk olgunlaşan meyveler kısa zaman içerisinde birer antioksidan deposu haline gelmektedir.

Şimdi yaz meyveleri listesi ne bir göz atalım:

  • Erik
  • Çilek
  • Vişne
  • Kiraz
  • Üzüm
  • Kavun
  • Karpuz
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Kuş Üzümü
  • Böğürtlen
  • Armut
  • Mısır

yaz meyvesi tabağı ve sunum

 Yaz Meyvelerinin Faydaları ve içeriği

Yaz meyveleri arasında en çok bilinen ve tüketilen meyveler ve faydaları aşağıda özetlenmiştir.

Erik

Bir porsiyonu 4-5 adettir ( küçük boy erik ise 10 adet). Erik C ve A vitamini ve potasyum içermektedir. İçerdiği lif sayesinde sindirime yardımcı olur. Yaz meyveleri arasında

Çilek

Bir porsiyonu 4-5 adettir. Çilek C vitamini içeriği en yüksek olan meyvelerden birisidir. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Diş ve ağız sağlığı için yararlı bir meyvedir.

Vişne

Vişne C vitamini, folik asit, potasyum ve posa açısından iyi bir kaynaktır.

Kiraz

Yaz meyvelerinden en çok tercih edilenlerden bir tanesi olan kirazın 1 porsiyonu 1 küçük su bardağıdır. Potasyum ve lif açısından zengindir. İdrar söktürücüdür ve sindirime yardımcı olur. Ağrıları azaltıcı etkisi vardır.

Üzüm

Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Üzüm çekirdeği hem hücre zararına yol açan maddeleri yok ederken hem de kan yapımına etki etmektedirler.

Kavun

Sevilen bir yaz meyvesi olan kavunun bir porsiyonu 1 ince dilimdir. Kavun A vitamini, potasyum ve posa açısından zengindir. Boşaltım ve sindirim sistemine olumlu etkileri vardır.

Karpuz

Karpuzun bir porsiyonu 1 ince dilimdir. A,C vitamini ve potasyumdan zengindir. Antioksidan içeriği sayesinde vücutta oksidatif stres etkeni zararlı bileşenleri yok etmektedir. Boşaltım sistemine etkisi sayesinde de vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Şeftali

Bir porsiyonu 1 orta boy şeftalidir. Şeftalinin A ve C vitamini, potasyum ve lif içeriği yüksek bir meyvedir.  Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Sindirim ve boşaltım sistemine etki ederek vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Kayısı

Kayısının 1 porsiyonu 3-4 adettir. Kayısı A vitamini, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Kayısı içerdiği posa sayesinde kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine karşı etkilidir. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

Kuş üzümü

Kuş üzümü C ve B vitaminleri, potasyum ve posa açısından zengindir. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde vücudun zararlı bileşenlere karşı korur.

Böğürtlen

Böğürtlenin 1 porsiyonu arım su bardağıdır. A,C ve K vitamini, magnezyum ve lif oranı oldukça yüksektir. Antioksidan içeriği çok yüksek meyvelerden birisidir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

Armut

Armutun 1 porsiyonu 1 küçük boydur. Armut lif içeriği yüksek besinlerden birisidir. Barsak problemlerine iyi gelmektedir. Lif içeriği ve antioksidan içeriği sayesinde kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Mısır

Mısır B grubu vitaminleri, folik asit, potasyum, magnezyum ve posa açısından zengindir. Mısırın kalp ve damar hastalıkları ve barsak problemlerine karşı olumlu etkisi vardır.

Diyetisyen Önerisi

Meyve grubunda bulunan besinlerin içerdiği karbonhidrat, vitamin, mineral ve posa sayesinde insan vücudunun günlük besin maddeleri ihtiyacı için önemli bir gruptur. Meyve grubu besinler 1 porsiyondaki miktarlarına dikkat edilerek gün içinde mutlaka tüketilmesi ve diyette bulunması gereken bir gruptur. Meyve çeşitliliğin arttığı yaz mevsiminde meyve tüketimi arttırılmalı. Her meyvenin mevsiminde besin içeriği yüksek olduğundan yaz meyveleri iyi bilinmelidir. Unutmayınız ki meyvenin mevsiminde olup olmaması kadar tazeliği de büyük önem taşımaktadır. Meyveler sebzelerle birlikte günde 5-7 porsiyon tüketilmelidir. İçerdiği karbonhidrat ve şeker nedeniyle tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir.

Kaynak:https://www.beslenmerehberim.net/yaz-meyveleri/

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TURUNÇ (Citrus aurantium) MEYVELERİNİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİTURUNÇ (Citrus aurantium) MEYVELERİNİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

TURUNÇ (Citrus aurantium) MEYVELERİNİN DEĞERLENDİRİLME YÖNTEMLERİ VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ Turunçgiller, Rutaceae familyasının Aurantoideae alt familyasından olup bir çok türü vardır. Turunçgillerden bazıları ülkemizde yetiştirilmekte iken bir kısmı ise